Türkiye İş Bankası iştiraklerinden İşNet, ses, veri merkezi, internet, sanal ağ-VPN, uydu, e-dönüşüm hizmetlerini her ölçekte şirkete ve kamu kurumlarına sunuyor. İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci, 3 yıllık strateji planlarını oluşturduklarını, büyüme alanlarını tespit ettiklerini, yeni iş ortaklıklarıyla büyümeyi sürdüreceklerini söylüyor.
Türkiye İş Bankası'nın iştiraklerinden İşNet, donanımlı çalışanları ve yaptığı yatırımlar ile kurumsal firmaların teknolojik ihtiyaçlarına ve dijital dönüşüm yolculuklarına eşlik etmeye devam ediyor. Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlarla birlikte iş yelpazesini genişleten İşNet'in genel müdür yardımcısı Aytül Sepetci ile şirketi ve gelecek planlarını konuştuk.
Öncelikle şirketi tanıyabilir miyiz? Kuruluş ve bugüne geliş sürecinden söz eder misiniz? Sektörde şirket olarak nasıl farklılaşıyorsunuz?
Ülkemizin köklü bankalarından Türkiye İş Bankası’nın iştiraki olan bir firmayız. İnternet kullanımının yeni yeni başladığı 90’lı yıllarda, internet bankacılığının kullanımını yaygınlaştırmak ve internete bağlı müşteri sayısını artırmak amacıyla kurulmuş olan bir şirketiz. Sonrasında ise gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlarla birlikte geliştirdiğimiz internet altyapısıyla farklı kurumlara da iletişim ve telekomünikasyon alanında hizmet sunmaya başladık. 2004 yılındaki yatırımlarımızla birlikte ses hizmetleri sağlama lisansı aldık. Uydu hizmetlerini de portföyümüze katarak müşterilerimize uçtan uca iletişim çözümleri sunmaya başladık. Teknolojiye ve altyapıya yaptığımız yatırımlar sayesinde 81 ilde POP noktasına sahip olduk. Yurt içi ve yurt dışı telekom operatörleriyle kurduğumuz ara bağlantılar ve uydu operatörleri üzerinden 7x24 kesintisiz iletişim ve veri hizmetleri sunmaktayız. Kuruluşumuzdan bu yana hizmet yelpazemizi sürekli genişleterek; Siber Güvenlik, Bulut Bilişim, e-Dönüşüm, Ses, Veri Merkezi, İnternet, Sanal Ağ-VPN, Uydu hizmetlerini her ölçekteki şirkete ve kamu kurumlarına sunmaktayız. Dijitalleşme ile birlikte hizmet yelpazemize e-dönüşüm hizmetlerini dahil ettik. 2013 yılı itibarıyla özel entegratör olarak NetteFatura markası ile hizmet vermeye başlayarak; e-fatura, e-arşiv fatura, NetteArşiv sanal saklama platformu ve ayrıca TÜRMOB ile işbirliği kapsamında NetteFatura ile tam entegrasyon olanağı sunarak LucaNet KOBİ Ticari Yazılımı’nı hizmetlerimize ekledik. Pandemi sürecinde de yeniliklere devam ederek, bulut hizmetlerimize son kullanıcıya yönelik olan bluuty’yi, e-dönüşüm hizmetlerimize ise NetteCap ve belge.app'i ekledik. Müşteri odaklı yaklaşımımız, tecrübeli ve donanımlı çalışanlarımızla müşterilerimizin teknolojik tüm ihtiyaçlarını karşılayarak, dijitalleşme serüvenlerinde en büyük yardımcıları olmaktan gurur duyuyoruz.
Pandemide büyüme hızınız nasıl seyretti? 2021 yılı büyüme, ciro ve istihdam gibi rakamlar açısından nasıl kapandı?
Pandemi süreci dünya üzerindeki bütün şirketlerin iş yapış modellerini etkiledi ve değiştirdi. Bu değişimde dijitalleşmenin önemi daha fazla anlaşıldı. Günlük ihtiyaçlarımızda bile geleneksel alışkanlıklarımızdan sıyrılarak dijital alanlara yöneldik. Bilgi güvenliğinin son derece kritik olduğu günümüzde, müşterilerimizle yapmış olduğumuz başarılı projelerimizde bilgi güvenliği donanımı tedarikimizi artırdık ve Bilişim 500’de “Bilgi Güvenliği Donanımı” kategorisinde birinci olarak ödül aldık. Pandemide istihdamımızı yüzde 25 oranında artırdık ve çalışanlarımızla birlikte büyümeye devam ettik. İhtiyaçlar doğrultusunda hizmet yelpazemizi genişleterek, yatırımlarımızı artırdık. Başta finans sektöründen olmak üzere yeni müşterilerimizle birlikte başarılı projeler gerçekleştirdik. Türkiye genelinde 12 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen “İtibar ve Marka Değer Performans Ölçümü” araştırmasında “Yılın İtibarlısı” ödülüyle başarılı bir yılı geride bıraktık.
"YILIN İTİBARLISI ÖDÜLÜNÜ ALDIK"
Pandemi dünya çapında bütün şirketlerin iş yapış modellerini etkiledi ve değiştirdi. Bu değişimde dijitalleşmenin önemi daha çok anlaşıldı. Günlük ihtiyaçlarımızda bile geleneksel alışkanlıklarımızdan sıyrılarak dijital alanlara yöneldik. Bilgi güvenliğinin son derece kritik olduğu günümüzde, müşterilerle yaptığı başarılı projelerinde bilgi güvenliği donanımı tedarikini artıran İşNet, Bilişim 500’de “Bilgi Güvenliği Donanımı” kategorisinde birincilik ödülünü aldı. Türkiye genelinde 12 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen “İtibar ve Marka Değer Performans Ölçümü” araştırmasında “Yılın İtibarlısı” ödülünün de sahibi oldu.
Önümüzdeki dönemde şirketiniz ve sektörünüz için en önemli gelişmeler neler olacak? Rekabet nereye odaklanacak siz neye odaklanacaksınız?
Sağlık, jeopolitika ve ekonomi alanlarında global risklerin krize dönüştüğü zorlu zamanlardan geçiyoruz. Teknoloji sektörü yüksek adaptasyon yeteneğini ortaya koydu ve etkileşimde olduğu bütün sektörlerin sürekliliğini sağladı. İşNet olarak iletişim altyapısını sunduğumuz kurumların mimarilerini onlarla aynı masada oturarak birlikte gözden geçirdik, en uygun tasarımı oluşturduk ve yüksek erişilebilirlik sağladık. İletişim hizmetleri artık tek başına anlamlı değil; bulut ve siber güvenlik hizmetleri bilişim altyapılarının ayrılmaz parçaları. Bilişim hizmetlerinin mümkün olduğu kadar tek bir hizmet sağlayıcıdan temin edilmesi ve merkezileşmesi giderek artacaktır. Bunlara ek olarak artan kur teknoloji sektörünü oldukça etkiliyor çünkü altyapılarda kullanılan yazılım ve donanım çözümleri büyük oranda ithal ediliyor. Maliyetlerimizi iyi yönetebilmek için, mümkün olduğunca yerli çözüm sağlayıcılarımızla ve Türk Lirası üzerinden çalışmaya gayret ediyoruz. Bunun yanında açık kaynak teknolojilerini araştırıyor, bu teknolojiler üzerinde toplam maliyetleri azaltacak çözümler geliştiriyoruz. Kurumların, artan kurlara bağlı olarak yatırım ve operasyonel konularda tasarrufa dönük aksiyonlara yöneleceklerini ve esas işlerine odaklanarak, mümkün olan tüm iş yükünü bizler gibi hizmet sağlayıcılara taşıyacaklarını öngörüyoruz. Teknoloji alanında tecrübeli ve yetkin insan kaynaklarımızla özellikle yönetilen hizmetlerde şirketlerin iş yüklerini alarak kaynak tasarrufuna gitmelerine destek olmayı hedefliyoruz. Dünyada olan bu dönüşümün, Türkiye’de daha hızlı yaşanacağı çok açık.
2022 yılında yeni yatırım ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Bulut altyapımızda sunduğumuz özel bulut ve yönetilen hizmetler çözümleriyle özellikle finans ve bankacılık sektöründe başarılı bir yılı geride bıraktık. Regülatif düzenlemelere uygun bulut çözümlerimiz büyümemizin lokomotifi olmaya devam edecek. Bu yıl finans, ödeme ve elektronik para kurumlarına özel Finans Topluluk Bulutu altyapımızı devreye almayı planlıyoruz. Tüm bu altyapıların güvenliğini sağlayan siber güvenlik hizmetlerimizi de yönetilen hizmet olarak sağlıyoruz. Siber Güvenlik Operasyon Merkezimiz ile proaktif izleme ve müdahale hizmetleri sunuyoruz. Birkaç ay içinde, dünyada kabul görmüş açık kaynak OpenStack platformu üzerinden bulut hizmetleri sunmaya başlayacağız. İletişim, bulut, siber güvenlik odağında SDWAN, SASE, DevOps, kurumsal iş uygulamaları gibi alanlarda yeni ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor.
3 YILLIK STRATEJİ PLANI
3 yıllık strateji planımızı oluşturduk ve büyüme alanlarımızı tespit ettik. Müşterilerimizle olduğu gibi, teknoloji iş ortaklarımızla uzun süreli ve karşılıklı güvene dayanan bir ilişkimiz var. Yeni iş ortaklıklarıyla büyümemizi sürdüreceğiz. Yönetilen hizmetlerimizin sayısı artıyor, müşteri deneyimi ve müşteri memnuniyeti önceliğimiz. Buna göre organizasyon yapımızı yeniden şekillendiriyoruz.
Kaynak: Capital Dergisi Bilişim Eki / Nisan 2022