İşNet e-Dönüşüm Hizmetleri Grup Müdürü Ayhan Akgöz, Kobi Aktüel’in sorularını yanıtlayarak, e-faturaya geçişin avantajlarını ve sunmuş oldukları hizmetleri anlattı.
Şirketinizden kısaca bahsederek, ürün gruplarınızı ve sunduğunuz çözümleri anlatır mısınız?
Güçlü kurumsal yapısı, müşteri odaklı yaklaşımı, dinamik ve donanımlı ekipleriyle şirketlere dijital dönüşüm yolculuğunda eşlik etme vizyonunu benimseyerek faaliyetlerini sürdüren, Türkiye İş Bankası iştiraki İşNet olarak, sektördeki 25 yıllık tecrübemizle bilgi teknolojileri alanında kaliteli ve güvenilir hizmetler sunuyoruz. Teknolojinin sürekli gelişmesi ve uluslararası rekabet zorunluluğu neticesinde dijitalleşmeyi hedefleyen kurumların uçtan uca teknoloji ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İnternet, sanal ağ-VPN, uydu erişimi ve ses hizmetlerini; güvenilir, esnek ve ekonomik koşullarda sunmanın yanı sıra, yenilikçi çözümlerle zenginleştirdiğimiz veri merkezi, siber güvenlik, bulut, finans bulutu ve e-dönüşüm hizmetlerimizi kurumlara bütünleşik olarak sağlıyoruz. e-Belge süreçlerinde ise, sürekli yatırım yaparak geliştirdiğimiz; kolay, güvenilir ve esnek dijital çözümlerle kurumların dijital dönüşümünü gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e–Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) ve e-Müstahsil Makbuzu (e-MM) gibi tüm e-belgeler; geliştirdiğimiz NetteFatura Platformu ile oluşturulabiliyor. LucaNet, NetteArşiv, ÇIRAK, belge. app, NetteCap ve TreeWin uygulamaları ise muhasebe süreçlerini kolaylaştırırken kullanıcıların zamandan tasarruf etmesine olanak tanıyor.
Ürünlerinizin öne çıkan özellikleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?
İşNet olarak, kurumların dijital dönüşümünü kolaylaştırmak ve verimliliğini artırmak amacıyla, sistem kurulumu ve güncellemesi gerektirmeyen bulut tabanlı yazılım çözümleri sunuyoruz. Mobil uygulamalarımız ile müşterilerimiz, internet bağlantısı olan her yerden ve her cihazdan, kullandıkları sistemlere kolayca erişebiliyor ve yönetebiliyor. Müşterilerimize, aracı bir programa ihtiyaç duymadan sistemlerimiz üzerinden LUCA Mali Müşavir Paketi’ne doğrudan aktarım sağlama ve böylece zamandan tasarruf etme imkanı sunuyoruz. Türkiye İş Bankası’nın DijiKolay platformu ile ortak yürüttüğümüz kampanyalarla müşterilerimizin maliyetlerini en aza indirirken, kullanıcı dostu platformlarımız ve dijital dönüşüm alanında geniş çözüm yelpazemiz ile birçok avantaj sunuyoruz.
e-Fatura kullanmanın şirketler ve KOBİ’ler için avantajları neler?
e-Fatura, kağıt ve diğer sarf malzemelerinin maliyetlerini ortadan kaldırarak şirketlere maliyet ve zamandan tasarruf etme imkanı sunar. Muhasebe süreçlerinin otomatize edilmesi, finansal verilerin takibini kolaylaştırır ve yasal uyumluluğu sağlar. e-Fatura ile; fatura hazırlama, gönderme, takip etme ve arşivleme işlemleri daha hızlı ve kolay hale gelir. Ayrıca e-fatura, kağıt kullanımının önüne geçtiğinden çevrenin korunmasına da katkı sağlar. Fatura hatalarının düzeltilmesi ve yeniden gönderilmesi gibi işlemlerden kaynaklanan maliyetler azalır. e-Fatura kullanımı iş süreçlerini optimize ederken işletmenin kârlılığının artmasına da yardımcı olur. Özetle e-fatura geçişi; her ölçekteki şirketin ve KOBİ’lerin, verimlilik ve kârlılık adına yapabileceği en iyi yatırımlardan biridir.
e-Faturaya geçme süreçleri ve maliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
e-Faturaya geçme süreci 3 adımdan oluşmaktadır. İlk adımda şahıs ve tüzel firmalar için mali mühür ya da e-imza temini yer alır. Şahıs firmalarının e-imza, tüzel firmaların ise mali mühür temin etmeleri gerekmektedir. İkinci adımda, e-imza ya da mali mühür tarafınıza ulaştığında ise İnteraktif Vergi Dairesi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri üzerinden e-fatura mükellefi olmak için başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında yapılan e-fatura kullanım yöntemi seçiminde; GİB Portal, entegrasyon ve özel entegrasyon seçenekleri mevcuttur. Bir özel entegratör ile çalışmaya karar verilmiş ise, “özel entegrasyon” seçilir. Son adımda, tercih edeceğiniz özel entegratör firmasının sözleşmesini doldurmanız gerekmektedir. İşNet özel entegratörlük sistemlerinde ise, uçtan uca sözleşme ve aktivasyon işlemleri; e-imza ya da mali mühür ile tamamlanabilmektedir. Kısa süre içerisinde aktif olan İşNet e-Belge sistemleri ile hızlıca fatura oluşturmaya başlamak mümkündür. Diğer taraftan, özel entegratörlük sistemlerinde e-fatura düzenleyebilmek için; e-fatura kontörü satın alma maliyeti bulunmaktadır. İşNet olarak, Türkiye İş Bankası’nın DijiKolay platformuyla ortak yürüttüğümüz kampanyalarımızdan yararlanarak e-Fatura maliyetlerini en aza indirgemek mümkün olabilmektedir. Halihazırda devam eden, “Yıl Sonuna Kadar Ücretsiz e-Belge” kampanyamıza, DijiKolay platformu üzerinden başvuru yaparak İşNet e-Fatura mükellefi olan müşterilerimize tüm e-belge hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır.
KOBİ Aktüel Dergisi, Nisan 2024