Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
"İşNet'te Fırsat Eşitliği Birinci Önceliğimiz"

İnternet servis sağlayıcılığında 2021 yılının “itibarlısı” seçilen İşNet, sadece cinsiyet eşitliği değil fırsat eşitliği de yaratarak her bireyi dahil edici bir iş ortamı yaratmayı hedefliyor. Kadın iş gücünün teknoloji sektörüne kazandırılmasını önemseyen şirket, istihdamda yüzde 40, yönetimde ise yüzde 43 kadın çalışan oranına sahip.



Kadının toplumsal yaşamda ve iş gücü piyasasında erkeklerle eşit şekilde yer almasının 21. yüzyılda da iyileştirilmesi gereken önemli sorunların başında geldiğini söyleyen İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci, “Cinsiyet eşitsizliği sorunu, yalnızca kadınlar tarafından konuşulması gereken bir konu değil, erkeklerin de önem vermesi gereken hassas bir nokta.” dedi.

 

Hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi bilişim teknolojilerinde de kadın istihdamında fırsat eşitsizliğinden söz edilebileceğini belirten Aytül Sepetci, “Bilişim sektöründeki mesleklerin önemli bir kısmı erkek egemen meslekler olarak nitelendiriliyor. Kadın yöneticilerin erkek yöneticilere oranla daha az sayıda olmasında ve yönetici pozisyonlarına gelme ya da getirilme noktasında ayrım yaşanabiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

ÖN YARGILAR KADIN POTANSİYELİNİN ÖNÜNDE ENGEL

 

Yaşamın her noktasında yer alması gereken kadınların, yaptıkları işlerle her zaman farklılık yaratma potansiyeli bulunduğuna ve bu potansiyeli ortaya çıkarmak cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak gerektiğine vurgu yapan Sepetci, şu noktalara dikkat çekti:

 

“Eşitsizliğin de altında ön yargılar gibi kurtulamadığımız kalıplar bulunuyor. 8 Mart’ı sadece Kadınlar Günü olarak gördüğümüzde bu ön yargıları beslemiş oluyoruz. Kadınların çoğu 8 Mart'ın Kadınlar Günü olduğunu biliyor, bazıları da "emekçi" diye ekliyor. Peki, bugünü bir toplumsal farkındalık günü olarak görebilen yüzdemiz nedir? Bugünü, algıları değiştirmemiz gereken bir farkındalık günü olarak kabul etmemiz gerekir. Sonrasında tüm alanlarda fırsat eşitliğinin gelişimine destek verecek çeşitli sorumluluklarımız açığa çıkabilecektir.”

 

21. yüzyılda artık insanları kadın veya erkek olarak sınıflandırmadan birey olarak ele alma gerçeğinin herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğine işaret eden Sepetci, “Sorunun temelindeki ön yargılardan kurtulduğumuzda dünyayı da değiştirebiliriz. Değişim, bir başlangıçtır. Asıl önemlisi, eşit adımlar atabilen güçlü bireyler yaratabilmek.” diye konuştu.

 

SADECE CİNSİYET EŞİTLİĞİ DEĞİL, FIRSAT EŞİTLİĞİNİ DE ÖNEMSİYOR

 

İşNet olarak Türkiye’de kadın iş gücünün teknoloji sektörüne kazandırılmasının, onların gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunulmasının ve daha fazla sayıda kadının tüm rollerde görev almasının birinci öncelikleri olduğunu aktaran Sepetci, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“2021’de İnternet Servis Sağlayıcısı alanında ‘Yılın İtibarlısı’ ödülüne layık görülen bir şirket olarak sadece cinsiyet eşitliği değil, fırsat eşitliği yaratarak herkese saygı duyuyor ve adımları eşitleyen, her bireyi dahil edici bir iş ortamı yaratmayı hedefliyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 40’ı, yönetici kadromuzun ise yüzde 43’ü kadınlardan oluşuyor.

Teknolojik departmanlarımızda cinsiyet ayrımı yapılmaksızın fırsat eşitliği yaratabilmek adına iş başvurularındaki istihdamı buna dikkat ederek gerçekleştiriyoruz. ‘İnsan İçin Teknoloji’ diyerek tüm çalışanlarımızla birlikte teknoloji üretiyoruz. İş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanmasına destek vererek, topluma güçlü bireyler kazandıran bir şirket olmayı sürdürüyoruz. Ön yargısız ve adil bir çalışma ortamı oluşturan demokratik her yapıda verimli ve başarılı sonuçların ortaya çıkacağına inanıyoruz.”

 

Kaynak: Platin Dergisi Kadınlar Günü Eki / Mart 2022