Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
COVID-19 Sürecinde Tüketici Davranışını Şekillendiren Trendler

Covid-19 sürecinde ve sonrasındaki Post Corona sürecinde markalar tüketici beklentilerini anlamak ve anlamlandırmak için birtakım değişkenleri muhakkak göz önünde bulundurmak durumundalar. Tüketici harcamaları, küresel ekonomik dinamizm için en önemli itici güçlerden biri. COVID-19 salgını, güven endeksinin düşüşü ve işsizlik seviyesinin yükselmesi ve alım gücünün daralması nedeniyle tüketici harcamalarındaki eğilimi değiştirmenin ötesinde; tüketicinin büyük zorluklarla kazandığı nakitlerini nasıl ve nerede harcayacaklarını da önemli ölçüde etkiledi. Bu yüzden, bu süreçte bazı tüketici davranışları duygularıyla paralel ilerliyor. Uzmanlara göre tüketiciler belirsizliklerle boğuşmaya başladıkça, satın alma davranışları daha da muğlak ve kararsız hale gelmekte. Ancak şu çok açık ki; tüketiciler “belirsiz gelecekte” neredeyse gereksiz gördükleri tüm ürün ve hizmet harcamalarını kısma eğilimi gösteriyorlar.

Fakat McKinsey & Company araştırmasında belirli ülkelerin COVID-19 eğrisinde ilerleme kaydetmeye başladıkça daha yüksek harcamalarla doğrudan bağlantılı olarak artan iyimserlik seviyesi gözlemlenmekte.

Tüketicilerin birçoğu da yaşanan karamsar süreçte markalardan sosyal faydaya dair iletişim yapmalarını bekliyor. Aslında Koronavirüs markaların esnek olmaya ve değişime ayak uydurmaya ihtiyaçlarının olduğu anlamına geliyor. İnsanların yaşadığı bağlam ve düzen değiştiğinde, markaların kendilerine şunu sorması gerekiyor: "Bu yeni gerçekliği düşünerek ben nasıl değer katabilirim?". Tüketicilerin talepleri, markaların bu sürece daha fazla kanalize olması yönünde.

Yine ‘yaşam sepeti’ olarak değerlendirilen Corona Sonrası Alışveriş Alışkanlıkları da tüketicilerin neye ne kadar hazır ve bu ön gösterimde neye ihtiyaç duyacağı konusunda bazı ip uçları veriyor. Örneğin yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de;

 • İçecek ürünlerindeki artış dikkat çekti: Yüksek artış gösteren kategorilerin 3 tanesi içecek ürünleri oldu. (Meyve Suları %104, Ayran %98, Gazlı Meşrubatlar %86)

• Bağışıklık sistemini güçlendirici olduğuna yönelik haberlerin de etkisi muhtemelinde Turşu kategorisinde ciddi bir artış görüldü. 3. Haftada en çok artış gösteren kategori Turşu oldu.

• Diş Macunu ve Diş fırçalarının da sıra dışı artış gösteren ürünler sıralamasına girdiği görüldü.

• Evde yemek yapma ve yemek yeme sayısının artması ile hazır yemekler ve soslar da artışta öne çıkan kategoriler oldu.

• Dondurma, turşu, hazır yemekler, yoğurt, reçel-bal ve soslar listeye ilk defa giren gıda kategorileri oldu

Bu veriler ışığında Türkiye ve dünyadaki tüketim alışkanlıklarında trendler ev ve ev yaşamına dairken; dijitalleşmek, e-ticaret ve mobil uygulamalara adaptasyon da ön plana çıkıyor.


Kaynak: Marketing Türkiye, Bloomberght