Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir?

API, iki uygulamanın birbiriyle konuşmasına olanak tanıyan bir yazılım aracısı olan Uygulama Programlama Arayüzü’nün kısaltmasıdır. WhatsApp gibi bir uygulamayı her kullandığınızda, her anlık mesaj gönderdiğinizde veya telefonunuzda hava durumunu her kontrol ettiğinizde bir API kullanıyorsunuz.

API Nasıl Çalışır?

Örneğin, cep telefonunuzdaki bir uygulamayı kullandığınızda, uygulama internete bağlanır ve verileri bir sunucuya gönderir. Ardından sunucu bu verileri alır, yorumlar, gerekli eylemleri gerçekleştirir ve telefonunuza geri gönderir. Sonrasında uygulama bu verileri yorumlar ve istediğiniz bilgiyi okunabilir bir şekilde size sunar. İşte API budur. Bunların hepsi API aracılığıyla olur.


Bunu daha iyi açıklamak için günlük hayattan bir benzetme yapalım:

Sipariş verebileceğiniz bir menüyle bir restorandaki bir masada oturduğunuzu düşünün. Mutfak, siparişinizi hazırlayacak “sistem”in bir parçasıdır. Eksik olan şey, siparişinizi mutfağa iletecek ve yiyeceğinizi masanıza geri teslim edecek kritik bir bağlantıdır. İşte garson ya da API burada resme dahil olur. Garson - veya API - siparişinizi alan ve mutfağa - sisteme - ne yapacağını söyleyen aracıdır. Ardından garson cevabı size geri iletir; bu örnekte cevap, yiyecek ve içecekleriniz oluyor.


İşte hayatın içinden bir API örneği: Çevrimiçi uçuş arama sürecine aşinasınızdır. Aynı restoran örneğinde olduğu gibi uçuş arama sürecinde farklı şehirler, gidiş ve dönüş tarihleri ve daha fazlası dahil seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler bulunur. Bir havayolu websitesinde rezervasyon yaptıracağınız bir uçuş olduğunu hayal edin. Kalkış yapacağınız bir şehri ve tarihi, dönüş yapacağınız şehri ve tarihi, kabin sınıfını ve diğer seçenekleri belirtiyorsunuz. Rezervasyonunuzu yaptırmak için, havayolunun websitesi ile etkileşime girerek veritabanlarına eşilebilir ve bu tarihteki koltukların müsait olup olmadığını ve maliyetlerin neler olabileceğini görebilirsiniz. Ancak, peki ya bilgiye doğrudan erişimi olan bir kanal olan havayolu şirketinin websitesini kullanmayıp, bir dizi havayolu veritabanından bilgi toplayan Skyscanner veya Expedia gibi çevrimiçi bir seyahat hizmeti kullanıyorsanız ne olacak? Bu durumda; seyahat servisi, havayolunun API’siyle etkileşime girer. API, yardımsever garsonunuz gibi, havayolu şirketinin veritabanından koltuk rezervasyonu, bagaj seçenekleri ve daha fazlasıyla ilgili bilgi edinmek için çevrimiçi seyahat hizmetinin soru sorabileceği bir arabirimdir.

API sonrasında bu havayolunun isteğinize verdiği yanıtı alır ve çevrimiçi seyahat hizmetine geri gönderir; ardından bu site de size en güncel ve ilgili bilgileri gösterir.

API’nin Ayrıca Sağladığı Şey İse Bir Güvenlik Katmanıdır

Cihazınızın (Bilgisayar, telefon veya tablet) verileri asla sunucuya tam olarak savunmasızca açık değildir ve aynı şekilde sunucu da hiçbir zaman cihazınıza tam olarak savunmasızca açık değildir. Bunun yerine, her ikisi de küçük veri paketleriyle iletişim kurar ve yalnızca gerekli olanı paylaşır.


API’ler, çok sayıda işletmenin gelirinin büyük bir bölümünü oluşturduklarından dolayı çok değerlidir. Google, eBay, Salesforce, Amazon ve Expedia gibi büyük şirketler, API'lerinden para kazanan şirketlerden sadece birkaçıdır. “API ekonomisi”nin ifade ettiği şey ise bu API pazarıdır. (İlerleyen yazılarımızda bu konuya ayrıca değineceğiz.)

Modern API


Yıllar içinde, “API” genellikle bir uygulamayla olan herhangi bir tür genel bağlantı arabirimini olarak tanımlandı. Ancak son zamanlarda, modern API, kendini olağanüstü derecede değerli ve yararlı kılan bazı özellikler edindi:

  • Modern API’ler standartlara (Tipik olarak HTTP ve REST) bağlıdır.
  • Koddan daha çok bir ürün gibi davranırlar. Bunlar, belirli kitlelerin (Örneğin, mobil geliştiriciler) kullanması için tasarlanır, dokümante edilir ve kullanıcıların bakımı ve yaşam döngüsü ile ilgili belirli beklentileri olabilecek şekilde biçimlendirilir, versiyonlandırılırlar. 
  • Daha çok standartlaştırılmış olduklarından dolayı güvenlik ve denetim konusunda daha güçlü bir disipline sahiplerdir ve ayrıca iyi bir performans ve yeterli ölçek (scale) için yönetilir ve denetlenirler.
  • Ürünleştirilen yazılımın başka bir parçası olarak modern API; tasarım, test, oluşturma, yönetme ve sürüm belirleme gibi kendine ait yazılım geliştirme yaşam döngüsüne (software development lifecycle) sahiptir. Ayrıca, modern API’ler kullanım ve sürüm yenileme için iyi dokümante edilir.


Kaynak: Mulesoft