Blokchain teknolojisinin …’i (bu boşluğu siz doldurun) kökten değiştireceğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki gerçekten bu boşluğu hangi sektörler dolduruyor ve tam olarak nasıl etkilenecekler?
En basit anlamda, blockchain merkezsiz bir veri tabanı olarak tanımlanabilir. Eğer tek bir bilgisayarda çalışan bir elektronik tablo gibi geleneksel bir veri tabanını düşünürseniz, blockchain bunu milyonlarca bilgisayar üzerinde çalışmasını sağlayacak şekilde dağıtmaktadır. Ayrıca, son teknoloji kriptografi kullandığından dolayı bilgi girişi yapıldığında, orijinal şifre veya anahtar olmaksızın bu bilgiyi oradan çıkarmak neredeyse imkansızdır.
Buradaki gerçek yıkım (disruption), güvenin merkezi bir otoriteden ziyade işbirliği ve kod yoluyla sağlanmasıdır. Bu nedenle, artık dünyanın herhangi bir noktasından para transferi gerçekleştirmek için bir bankaya ihtiyacınız yok. Artık bir ev satın almak için bir emanet hesabına veya işlemi gerçekleştirmesi için bir emlakçıya ihtiyacınız yok. Artık herhangi türden bir işlemi kolaylaştırması için bir şirkete veya merkezi otoriteye ihtiyacınız yok. Bu devrim niteliğinde bir şey ve neredeyse tüm sektörleri kökten değiştirecek potansiyele sahip. Kökten değişme olasılığı en yüksek olan sektörlerden bazıları ise şunlar:
1. Bankacılık
Ortalama bir kişinin “blockchain” sözcüğünü duyduğunda ilk olarak “Bitcoin”i düşündüğünü tahmin edebiliriz. O halde bankacılığın bu listenin başında olması çok da şaşırtıcı değil. Blockchain, banka kayıtlarını depolamak için daha güvenli bir yol olmasının yanında, merkezi olmayan yapısıyla para transferi gerçekleştirmenin daha hızlı ve ucuz bir yolu olacaktır. Ayrıca, merkezi bir “kasa” olmadığından dolayı bir blockchain sistemine hücum edilmesi riski veya bir çöküş riski oldukça düşüktür. Her bir kişi parasını başka kimsenin ulaşamadığı kendi özel kasasında saklıyor gibi düşünebiliriz.
2. Sağlık Hizmetleri
Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan en büyük zorluklardan bazıları, doktorların ve sağlık hizmetleri sağlayıcılarının sağlık kayıtlarınıza güvenli ve kolay bir şekilde erişmesine olanak tanıyan bir blockchain sistemiyle çözülebilir. Kağıt kayıtların kullanıldığı, hatta dijital sağlık kayıtlarının sayısız farkı sistemde oluşturulabildiği ve saklandığı zamanların aksine, sağlık kayıtlarınız tekil ve eksiksiz olabilir ve ayrıca kaç kere doktor veya sigorta sistemi değiştirdiğinizden bağımsız olarak doğumdan ölüme kadar sizinle seyahat edebilir. Bununla birlikte, sağlık bilgileriniz anında erişilebilir olabilir ve böylece acil bir durum olduğunda doktorlara hayat kurtarıcı bilgiler sunabilir.
3. Siyaset
Hileli oylamalar, “oy kullanma düzensizlikleri” ve rakip hükümetlerin veya terör örgütlerinin oyları ele geçirmesi tehdidi geçmişte kalabilir. Blockchain teknolojisiyle korunan oylama sistemleri tamamen güvenli olabilir. Bu sistemin, seçmen kayıtlarından sayım işlemlerine kadar şüphe edilemez bir sistem olması mümkündür.
4. Emlak
Ev satın alma ve satma işlemlerinin ne kadar evrak işi gerektirdiğini biliyorsunuzdur. Fakat, süreci basitleştirmek ve emanet hesapları tamamen ortadan kaldırmak için blockchain sistemleri kullanılabilir. Akıllı sözleşmeler, fonlama dahil olmak üzere, sadece belirli koşullar sağlandığında uygulanacak şekilde tasarlanabilir. Ayrıca, tüm bu çeşitli belgeler güvenli bir şekilde saklanabilir. Deedcoin adlı bir startup, aracı için olan komisyon oranını %1’e kadar azaltan kripto para birimiyle desteklenen işlemler sunuyor.
5. Hukuk Sektörü
Belgelerin depolanması, tekrar erişilmesi ve kaynağının doğrulanması hukuk sektörünün kilit işlevlerindendir. Belgelerin blockchain teknolojileriyle güvenli bir şekilde saklanması ve doğrulanması ile iradenin veya diğer yasal belgelerin hukuki geçerliliğine ilişkin şüpheler ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, özellikle kripto para birimlerinin yükselişi ile birlikte, blockchain güvenli dokümanlarla dijital mirasa ilişkin soruları ortadan kaldırılabilir.
6. Güvenlik
Blockchain’in tüm temeli, veri depolama, doğrulama ve şifrelemenin özerkleştirilmiş ve güvenli yollarını yaratmaktır. Bu nedenle doğal olarak bu yeni teknolojinin etkili olacağı alanlardan biri güvenliktir. Bulutta özerkleştirilmiş veri depolama, son birkaç yıldır önemli oyucuların uğraştığı bir konu olan veri hacklemesi problemlerinin önemli bir kısmını ortadan kaldırmaktadır. Blockchain teknolojilerine dayanan gelişmiş kriptografi, çalınması neredeyse imkansız olan veri şifreleme oluşturabilir.
7. Hükümet
Blockchain teknolojileri, hükümet kurumlarındaki bürokratik formaliteleri ve yolsuzluğu azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Örneğin; refah, malullük, gazilik ve işsizlik yardımları daha kolay bir şekilde doğrulanabilir ve dağıtılabilir; böylece dolandırıcılık ve israf ortadan kaldırılabilir. Akıllı sözleşmeler, hükümet fonlarının sadece belirli şartlarda verilmesini sağlayabilir. Hükümet işlevlerindeki güvenlik, verimlilik ve şeffaflık artırılabilir.
8. Kiralık Araç ve Alternatif Taksi
Airbnb ve Uber gibi startuplar, bu pazarları çoktan yıkmış gibi görünüyor fakat blockchain, aracı şirket ihtiyacını ortadan kaldıracak (doğal olarak ücreti de azaltacak) mal ve hizmet kiralaması ve paylaşımına ilişkin kişiler arası (peer-to-peer) ağlar oluşturabilir. Aslında; bu ağların kitaplardan, araçlardan, mobilyalardan diğer birçok şeye kadar her şeyi kiralamak ve ödünç almak için genişleyememesi için hiçbir neden yok.
9. Hayır Kurumları ve Yardım Kuruluşları
Birçok insan yardım kuruluşlarına bağış yapmak istemekte fakat paralarının gerçekten alıcılara ulaşıp ulaşmayacağı konusunda endişelenmektedir. Hayır kurumları, akıllı sözleşmeler ve çevrimiçi itibar yönetimi sistemleri ile güven oluşturabilir ve böylece bağışçılar paralarının gitmesi gereken yere gideceğinden emin olabilirler. Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı, mültecilerin, çalınabilecek nakit, kredi kartı veya kuponlar yerine iris taraması ile yiyecek almasını sağlayan bir blockchain sistemi uygulamaktadır.
10. Eğitim
Çevrimiçi ve uzaktan öğrenimin büyümesiyle, öğrencilerin transkriptlerini ve eğitim kayıtlarını doğrulamanın bağımsız bir yoluna duyulan ihtiyaç büyüdü. Blockchain tabanlı bir sistem, işverenlerin ve diğer eğitim kurumlarının güvenli kayıtlara ve transkriptlere erişebilmelerinin bir yolunu yaratarak eğitim kayıtları için neredeyse dev bir noter görevi görebilir. Aslında, üniversitelerin ve diğer büyük enstitülerin işbirliği yapmasına da yardımcı olabilir. Eğer Oxford belirli bir dersi çevrimiçi sunuyorsa, artık bir öğrencinin o ders Harvard’ta açılana kadar beklemesine gerek yok; öğrencinin notları ve kayıtları kolayca ve anında transfer edilebilir.
Bunlar, blockchain teknolojisinden önemli ölçüde etkilenmesi muhtemelen olan sektörlerden sadece birkaçı. Sizce blockchain bulunduğunuz sektörü ne şekilde değiştirebilir?
Kaynak: Forbes