Sizi Arayalım
işnet
EN
Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Sensör Uygulamaları

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti (IoT) kısaca, nesnelerin insan müdahalesi olmadan, kendi aralarında belirli protokoller aracılığı ile iletişim kurmasıyla oluşan veri ağıdır. İngilizcesi Internet of Things (IoT) olan Nesnelerin İnterneti ilk olarak Kevin Ashton tarafından 1991 yılında yapılan bir sunumda kullanılmış bir kavramdır. Nesnelerin İnterneti kol saatinden tutun, birçok elektrikli cihazın birbiri ile iletişime geçmesiyle ilgilidir.

Örnek vermek gerekirse; kolunuzda bir akıllı saatinizin olduğunu düşünün. Bu akıllı saat gittiğiniz mesafeyi, attığınız adımları ve bu aktiviteleri yaparken kalbinizin nasıl attığını algılayan sensörlere sahiptir. Burada toplanan bu veriler bir istemci (bilgisayar, cep telefonu vb.) tarafından analiz edilip hayatımızı düzene koymamızda yardımcı olmaktadır. İşte bu iki cihazın arasındaki iletişim, nesnelerin internetini oluşturan en temel özelliktir.

Gün geçtikçe popülaritesi ve kullanım alanı artan nesnelerin interneti kapsamında akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar dışında yaklaşık 6,4 milyar ile 9 milyar arasında cihazın internete bağlı olduğu tahmin edimektedir. Bu sayı tüm cihazlar da dahil edildiğinde yaklaşık 17,6 milyar olarak karşımıza çıkmaktadır. 2020 itibariyle her biri izlemek ve kontrol etmek için geliştirilmiş uygulama içeren cihaz sayısının 30 milyarı bulması beklenmektedir.

IoT ile birçok endüstride cihazların birbirlerine bağlanması sağlanmaktadır. Bu iletişim ağı sensör pazarıyla da doğru orantılı olarak gelişmektedir. Önümüzdeki 10 sene içerisinde ise her sene yaklaşık 1 trilyon sensörün konuşlandırılacağı ve 20 yıl içerisinde yaklaşık 45 trilyon sensörün ağa bağlı olacağı öngörülüyor.

 Sensör Uygulamaları Nelerdir?

Akıllı sensörler, IoT'nin yalnızca küçük bir bölümünü temsil etmektedir fakat onlar olmadan IoT de mevcut olamazdı. Akıllı sensörler ile veri dağıtımı çok kolay gerçekleştirilmektedir. Birçok yeni uygulama için önemli bir etkinleştirici olarak yer almaktadırlar ve nesnelerin interneti zincirine daha fazla bağlantı ve analitik kazandırmaktadırlar. Ayrıca sensörlerin yanı sıra radyo frekansı tanımlama (RFID) etiketleri ve okuyucuları da IoT uygulamalarında oldukça sık kullanılmaktadır. Akıllı sensörlerin; ultrasonik sensörler, seviye sensörleri, ışık ve renk sensörleri, dokunma sensörleri, sonar ve lazer sensörler gibi birçok çeşidi de vardır.

Ayrıca Nesnelerin interneti, kuruluşlara aşağıdakileri yapmalarını sağlayan bir dizi avantaj sunar:

  • Genel iş süreçlerini izlemek.
  • Müşteri deneyimini geliştirmek.
  • Zamandan ve paradan tasarruf etmek.
  • Çalışan verimliliğini artırmak.
  • İş modellerini entegre etmek ve uyarlamak.
  • Daha iyi iş kararları vermek.
  • Daha fazla gelir elde etmek.


Kaynak: Sherpa, Wikipedia