Web barındırma (hosting) söz konusu olduğunda karşımıza birçok farklı seçenek çıkabilir. Her bir seçeneğin kendine has faydaları, özellikleri ve zorlukları vardır. Bu yazımızda, web sitenize ait tüm dosyaları ve verileri paylaşımsız (dedicated) bir sunucu gibi görünecek ve hissedilecek şekilde yapılandırılmış web alanında saklamanıza olanak tanıyan sanal özel sunucuya (virtual private server / VPS) odaklanacağız.
VPS aslında daha büyük bir sunucu içindeki bir sunucudur. Sanal özel sunucu, tüm sunucu kaynaklarını diğer web siteleriyle paylaşmak istemeyen kurumları ve bireyleri memnun etmek üzere birçok barındırma (hosting) şirketi tarafından sunulan popüler bir barındırma seçeneğidir.
VPS, sanallaştırma teknolojisi kullanılarak oluşturulan sunucudur ve fiziksel sunucu gibi çalışır. Bir fiziksel sunucu (server) içinde oluşturulan sanallaştırılmış bir oluşumdur. Tek bir fiziksel makine birden fazla VPS barındırabilir.
Sanal özel sunucu paylaşımlı bir barındırma (hosting) platformunda çalışırken paylaşımsız (dedicated) sunucunun işlevlerini sunar. Güçlü bir sunucuya birden fazla VPS yüklenir ve bunların hepsi birbirinden bağımsız şekilde çalışır. Her VPS birbirinden bağımsız olarak kendi işletim sistemini çalıştırarak kendi bağımsız ortamını oluşturur. Birçok web hosting şirketi, paylaşımlı barındırma (hosting) ve paylaşımsız (dedicated) hosting’e alternatif olarak VPS barındırma çözümlerini sunar.
VPS aslında hem performans hem de fiyat açısından iki seçenek arasında bir noktada bulunur. Paylaşımlı bir barındırma gibi bir VPS, fiziksel bir makinenin kaynaklarını diğer hosting hesaplarıyla paylaşabilir. Bununla birlikte bir VPS, diğer hesaplardan ayrılan özel bir hosting (barındırma) çözümü gibi yapılandırılabilir. Bu ayırma işlemi ise fiziksel sunucuyu parçalara ayıran ve her parçayı diğer tüm parçalardan ayrı tutan “hypervisor” adlı bir yazılım ile gerçekleştirilir. Bireysel sanal özel sunucular ise konuk makine olarak adlandırılır. Hypervisor sanal makineleri başlatabilir ve durdurabilir ve her VPS’e ana işlemci, hafıza ve disk depolama sistem kaynaklarını tahsis edebilir.
VPS, paylaşımsız (dedicated) bir sunucu alanına sahip olamadığınız paylaşımlı barındırmadan daha güvenli ve stabil bir çözümdür. Bununla birlikte bütün bir fiziksel sunucuyu kiralamaya göre daha küçük ölçeklidir ve daha ucuzdur. Ayrıca kolay ölçeklenebilir olmasına ilişkin yararlar sağlar. Her VPS sanallaştırıldığı için kurulumu üst model donanıma geçiş gerektirmez ve bir yazılım modifikasyonu ile güncellenebilir. İşletim sistemi, sanallaştırma teknolojisi, kaynaklar ve de başka sunuculara kolayca geçme becerisi açısından esneklik sunar. Bu türdeki hosting genellikle paylaşımlı hosting planlarının limitlerini aşan orta seviyeli trafiği olan web sitesi sahipleri tarafından tercih edilir fakat yine de paylaşımsız (dedicated) bir sunucunun kaynaklarına ihtiyaç duymaz.