Sunucu hizmetleri üzerinde barındırdığımız birçok doküman, sitelere ait dosyalar ve veri tabanları kullanıcılar için büyük bir önem taşımaktadır. Verilerin yedeklenmesi ve güvenli bir sistemde depolanması, olası bir saldırı sonrasında çok hızlı bir şekilde, yeniden şirketiniz için önem arz eden verilere ulaşma imkanı sunar. Bu depolama yöntemlerini sunucular, veri depolama ağ alt yapısı, disk depolama ve veri depolama için yönetim yazılımları olarak sınıflandırabiliriz.
Sunucular, farklı üreticilerden alınan ve farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan birden fazla sunucu, bir veri depolama ağına bağlanabilir. Gereksinim duyduğunuz sunucu ve işletim sistemlerinin sayısı, veri depolama ağı çözümünüzün yapısını ve maliyetini belirleyecektir. Bir sunucuyu veri depolama ağına bağlamanın en yaygın ve kanıtlanmış yolu, fiber optik ortamdır. Kablolamada, özel bir fiber kanal sunucu adaptör kartı kullanılır. Arıza durumuna karşın sunucunun verilere erişim yeteneğini artırır. Daha yüksek verim için, birden fazla sunucunun, veri depolamayı paylaşmasına imkan verir. Sunucu yapısını daha verimli ve esnek kullanmanızı sağlar.
Veri depolama ağı alt yapısı, bir veri depolama ağı altyapısının temelleri, verilerin bu ağ içinde hareket etmesini sağlayan donanım, kablolama ve yazılım bileşenleridir. Bunlar, topluca, veri depolama ağı dokusu (fabric) olarak bilinir. (Genellikle bir bulut şeklinde resmedilir.) Veri depolama ağı dokusunun temelleri, ağ üzerindeki sunucuların ve veri depolama cihazlarının birbirine bağlanmasını sağlayan sunucu adaptörü (HBA) ve fiber kanal anahtarlar (SAN Switch) tarafından oluşturulur. Anahtarlar, aynı zamanda verilerin mümkün olduğunca etkin bir biçimde doğru cihazlar arasında gidip gelmesini ve sorunlu bağlantılarin akıllı olarak atlanmasını sağlar. Anahtarlar, basamaklandırma (cascading) olarak bilinen yöntemle birbirine bağlandığında, veri depolama ağı içinde yapılabilecek bağlantı sayısını artırır. Gereksinimleriniz değiştikçe ya da arttıkça kolaylıkla değiştirilebilecek ya da genişletilebilecek, yüksek performanslı ve esnek bir altyapı yaratır.
Disk depolama-donanım, veri depolama sistemleri (RAID sistemleri olarak da bilinir) tarafından yapılır. Bunlar, sunucuların veriye ulaşmak ve depolamak için erişim sağladıkları cihazlardır. Veriler, veri depolama sistemi üzerindeki RAID ile yapılandırılan her bir disk sürücüsüne yazdırılır ve böylece, tek tek disk arızalarına karşı korunma sağlanır. Yüksek hata tolerans düzeyi sağlar ve Farkli işletim sistemleri çalıştıran farklı sunucular için ortak kullanım imkanı sunar.
Teyp depolama, veri depolama ağları, her bir sunucunun veri depolama sistemi ile bir teyp yedekleme kütüphanesi arasında yüksek hızlı ve doğrudan fiber kanal bağlantısı sağlayabilir. Bunun anlamı, yerel ağın, bundan böyle yedekleme ve geri yükleme sürecinde verileri taşımak için kullanılmayacağı, böylece yerel ağ üzerindeki hizmetler ve kullanıcılar için performansın artırılacağıdır. Bu tür teyp depolama uygulaması, yerel ağdan bağımsız (LAN-free) yedekleme çözümü olarak anılır. Daha kısa zamanda daha çok bilgi korunabilir. Yedekleme sürecinde görülen performans eksiklikleri büyük ölçüde ortadan kaldırılır.
Yönetim yazılımlarıysa, veri depolama ağı bileşenlerinin konfigürasyon ve optimizasyonunu sağlar. Veri depolama ağını izler ve ilgilenilmesi gereken alanları ya da potansiyel arızaları bildirir. Veri depolama ağı altyapısında olabilecek problemlerden kaçabilmek için, bilgiyi yeniden yönlendirir. Veri koruma gibi zaman alıcı işleri otomatikleştirir. Kullanım istatistikleri sunar. Veri depolama ağı yönetim yazılımları, tüm depolama kaynaklarını, nerede bulunursa bulunsun tek bir sanal havuz gibi görüntülemek ve yönetmek (sanallaştırma) gibi özel bir işlevsellik de katabilir. Tüm veri depolama altyapısını otomatik olarak izler ve yönetir. Bu sayede yönetim için gerekli kaynakları azaltır. Veriye erişim yeteneğini ve sürekliliğini artırır.