Pandemi ile birlikte şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğu hız kazandı. Değişen çalışma modelleri, teknolojinin sürekli gelişimi ve artan rekabet; şirketlerin maliyetlerini azaltma, verimliliklerini ve karlılıklarını artırma, esnek ve güvenli bir yapıya sahip olma motivasyonunu artırdı, bu da bulut bilişime yönelmeyi hızlandırdı. Son dönemin yükselen trendi ise topluluk bulutu.
Topluluk Bulutu Nedir?
Topluluk bulutu(Community cloud) aynı sektörde faaliyet gösteren, ortak operasyonel gereksinimleri bulunan ve aynı regülasyona tabi şirketler için tasarlanmış özel bulut çözümüdür. Donanım ve yazılım kaynakları topluluk bulutu içerisindeki birden fazla şirket tarafından ortak kullanılır iken; şirketlerin her biri için birbirinden izole ve güvenlikli bir altyapı sunulmaktadır.
Topluluk Bulutunu Kimler Kullanır?
Topluluk bulutu ile aynı sektörde faaliyet gösteren ve aynı regülasyona tabi şirketlere yüksek güvenlik, regülasyonlara uyum ve ölçeklenebilirlik sunulur. Sektörel ihtiyaçlara odaklanıldığı için doğru teknoloji ve yetenekler ile esnek çözümler sunuluyor. Günümüzde çoğunlukla finans ve bankacılık sektörü için tercih edilse de perakende, kamu, enerji, sağlık vb. sektörler için de uygulanabilir.
Topluluk bulutu finans sektörü tarafından sıklıkla tercih edilir. Bunun yanında sağlık, eğitim, perakende satış ve klinik araştırma gibi sektörler için de uygundur. Belli alanlarda çalışan ve sabit ihtiyaçları olan bu kurumlar, topluluk bulutu vasıtasıyla belirli amaçlar için tasarlanmış sunucuları kullanma şansı yakalar.
Topluluk Bulutunun Avantajları Nelerdir?
· Regülatif Uyumluluk: Mevzuat ve regülasyonlar göz önünde bulundurularak tasarlanan topluluk bulutu ile şirketlerin denetimlere ve regülasyonlara tam uyum içinde olması sağlanır iken, regülasyon uyumu kolaylaşır ve hızlanır.
· Ölçeklenebilirlik: Herhangi bir donanım yada yazılım yatırımı yapılmasına gerek kalmadan şirketler ihtiyaçları doğrultusunda, hızlı bir şekilde kaynaklarını artırabilir yada azaltabilir. Şirketlere aynı zamanda esneklik ve maliyetlerini kontrol altında tutma avantajı da sağlanır.
· Veri Kaybı Önleme: Özel veri güvenliği politikaları ile donanım arızaları, kullanıcı hataları, siber saldılar ve doğal afetler gibi birçok nedenden kaynaklanabilen veri kayıplarının önüne geçilir.
Modern uygulamaların geliştirilmesinde, operasyonel verimliliğin artırılmasında, iş süreçlerinin kolaylaştırışmasında bulut teknolojilerinin önemli bir rolü bulunuyor. Herbir bulut çözümü şirketlere farklı avantajlar sunuyor. Toplululuk bulutu ile şirketlerin regülasyon uyumları kolaylaşıyor, güçlü bir ekosistem oluşuyor.
Peki Diğer Bulut Çözümleri Nelerdir?
Şirketlerin operasyonel verimliliği artırmak, iş hedeflerine odaklanmalarını kolaylaştıran diğer bulut çözümlerini inceleyeceğiz.
· Genel Bulut (Public Cloud): Üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcı tarafından sunulan paylaşımlı bir bulut çözümüdür. Kaynakların (sunucu, ağ, veri depolama, vb.) birden fazla şirket tarafından paylaşıldığı bu çözümde internet üzerinden erişim sağlanır. Ölçeklenebilir ve uygun maliyetli olması genel bulutun dikkat çeken avantajları arasında yer almaktadır. Donanım ve yazılım yatırımı yapılmasına gerek kalmadan şirketler ihtiyaçları doğrultusunda kaynaklarını hızlı bir şekilde artırabilir yada azaltabilir.
· Özel Bulut (Private Cloud): Tek bir şirketin gereksinimleri doğrultusunda tasarlanmış özel bulut çözümüdür. Dışarıdan erişim sağlanamayan özel bulut şirket içerisinde yada bir veri merkezinde barındırılır. Yüksek güvenlik, performans sağlaması ve özelleştirilebilir olması özel bulutun dikkan çeken avantajları arasında yer almaktadır. Tüm kaynaklar yalnızca tek bir şirkete tahsis edildiğinden, kaynaklar üzerinde tam kontrole sahip olunur ve ihtiyaçlar doğrultusunda güvenlik önlemlerini özelleştirebilir. Özel bulutun en büyük dezavantajı ise genel buluta kıyasla maliyetlerin daha yüksek olmasıdır.
· Hibrit Bulut(Hybrid Cloud): Genel ve özel bulut çözümlerini tek bir çatı altında sunulmasını sağlayan bulut çözümüdür. Hibrit bulut sayesinde şirketler hem genel bulutun hem de özel bulutun avantajlarından faydalanırlar. Örneğin şirketler kritik ve regülasyonlara tabi verileri için özel bulutu, kritik olmayan test verileri için genel bulutu tercih edebilirler. Bu sayede şirketler veri güvenliğinden taviz vermerden süreçlerini optimize ederek, maliyetlerini azaltabilirler.
Topluluk bulutu çözümümüz ile ilgili detay bilgi almak için iletişim formumuzu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Kübra Sencar
İşNet Ürün Yönetimi Uzmanı