Hosting hizmeti, sitenizin internette görüntülenebilmesi için gerekli teknolojileri ve hizmetleri sunmaktadır. Hostingler, esasında bir tür bilgisayardır ancak bu bilgisayarlar evlerde kişisel olarak kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür ve bu bilgisayarlar (sunucular) sayesinde kesintisiz bir hosting hizmeti verilebilir.
Hosting türlerini 4 başlıkta inceleyebiliriz:
- Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting
- Kiralık Sunucu – Dedicated Server
- VPS – Virtual Private Server
- Bulut Hosting – Cloud Hostinga
Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting
Bu tür sistemlerde tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir sunucu 100 adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve sunucu olarak üretilmiş özel makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünürsek 1000'den fazla hosting hesabı açılabilir.
Eğer ortalama bir internet sitesi kurmayı düşünüyorsanız tercihinizin Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting olması gerekir. Nedeni ise daha ekonomik ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olmasıdır.
Kiralık Sunucu – Dedicated Server
Bu hizmette Hosting yönünden istenilen performans alınır, paylaşımlı sunucularda yaşanabilecek hız düşümü gibi farklı sorunlarda söz konusu olmaz. Diğer taraftan kiralık sunucu kurulumu kolay olmasına karşın maliyet açısından diğer hosting çeşitlerine göre daha pahalıdır.
VPS – Virtual Private Server
VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi durumunu ifade etmektedir. Bu sanallaştırma sisteminde, sanal sunucuların hepsi ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan bir bütünün küçük parçacıklarıdırlar. Sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapılır.
Bulut Hosting – Cloud Hosting
Cloud hosting, yoğunluğu dengelemek ve uptime’ı arttırmak için birden fazla farklı sunucu kullanan bir hosting türüdür. Bu hizmette web siteniz, tek bir sunucu yerine merkezi bir havuzdaki kaynaklarla çalışan kümeyi kullanır. Bir sunucuda sorun yaşanınca başka bir sunucu devreye girer ve çalışmaya devam edilir. Ayrıca ağa ne kadar fazla sunucu bağlanmışsa, buluta o kadar fazla kaynak sağlanır.