Sizi Arayalım
işnet
EN
2018 Yılının Gelişmekte Olan En İyi 10 Teknolojisi (2. Bölüm)

Gen Düzenlemesi (Gene Drive)

Bilinçli bir şekilde genleri değiştirmek tartışmalı bir konu ve genellikle ahlaki soruları da beraberinde getirmekte. Gene düzenlemesi - topluluklarda hızla yayılan doğal veya yapay genetik elementler - farklı olmamakla birlikte, hastalıklarla mücadele etme veya sıtma bulaştıran sivrisinek gibi zararlı türleri ortadan kaldırma konusunda inanılmaz bir etki sunuyor. Kromozomlardaki spesifik noktalara genetik materyal yerleştirilmesini kolaylaştıran CRISPR gen-düzenlemesinin tanıtılmasıyla geçtiğimiz yıllarda bu tarz çalışmalar büyük bir etki yarattı.

 

Kuantum Bilgisayar İçin Algoritmalar

Hesaplamaları gerçekleştirmek için kuantum mekaniğini kullanan bilgisayarlar bazı problemleri geleneksel bir bilgisayardan çok daha verimli bir şekilde çözebilir. İlk kullanımlarındaki işlevlerinde bozulmalar yaşansa da son araştırmalar bunu iyileştirdi ve birçok akademisyen çeşitli programlar ve kuantum yazılımları geliştirdi. Güçlü kuantum bilgisayarlar daha iyi bir hale geldiğinde, doğayı simüle edebilir ve materyallerin tasarımına yardımcı olabilir.

 

Plazmonik Materyaller

Bu, Harry Potter’ın görünmezlik pelerinini gerçek yapan teknoloji değil mi? Bu muhtemelen çok uzak bir ihtimal olsa da; elektron bulutları ve nano ölçekte ışığı yönlendiren plazmonik cihazlar, manyetik hafıza deposunu ve biyolojik sensörlerin hassasiyetini artırmaya başladı. Birçok şirket, viral ve bakteri enfeksiyonlarını ayırt edebilen bir cihaz da dahil olmak üzere yeni ürünler geliştiriyor. Işıkla aktive olan nanopartiküller, sağlıklı dokulara zarar vermeden kanseri tedavi etme becerileri açısından da araştırılıyor.

 

Laboratuvarda Yetiştirilen Et

Laboratuvarda yetiştirildiğini bildiğiniz bir burger yer misiniz? Kültürlenen hücrelerden elde edilen etler, et üretiminin çevresel zararlarını azaltabilir ve yiyecek üretimi için yetiştirilen hayvanların maruz kaldığı ahlaki açıdan yanlış olan uygulamaları ortadan kaldırabilir. Mosa Meat, Memphis Meats, SuperMeat ve Finless Foods gibi startuplar, üretim maliyetleri çok yüksek olsa ve lezzet testi sonuçları karışık olsa da, şimdiden milyonlarca dolarlık fon topladı. Sürekli gelişen teknoloji ile kesilmeden üretilen ördek, tavuk ve sığır eti düşündüğünüzden daha kısa bir zaman içinde mutfağınızda yerini alabilir.

 

Electroceuticals


Çoğu sağlık sorununu tedavi etmek için ilaçlara olan güvenimizden ödün verebilir miyiz? Bazıları, elektriksel tepkiler (impulses) kullanarak rahatsızlıkları tedavi etme şansı veren “electroceuticals" göz önünde bulundurulduğunda evet diyor. Vagus sinirini - sinyalleri beyinden birçok organa ileten sistem - hedef alan bir yaklaşım, bağışıklık sistemini düzenleme potansiyeline sahip olduğundan dolayı birçok rahatsızlığın tedavi şeklini dönüştürmeye hazır. Bu, on yıldan uzun bir süredir epilepsi ve depresyon tedavisinde kullanılmakta ve şimdi de migren, obezite ve romatoid artritten muzdarip olan kişilere yardımcı olma yolunda.

 


Kaynak: weforum.org