Sizi Arayalım
Fatura Öde
EN
2024'te e-Fatura Geçişi: VUK 535

e-Fatura uygulaması, elektronik belge olarak düzenlenen faturaların oluşturulması, gönderilmesi ve alınmasıyla ilgili önemli kayıtların tarafsız şekilde tutulmasını ve elektronik belgelerin uygunluk, kimlik doğruluğu, geçerlilik ve bütünlüğünü sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bir uygulamadır.

Türkiye'de e-Fatura uygulaması, belirli şartlar dâhilinde Maliye Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilmiş ve bu kapsamda VUK genel tebliğleri ile uygulamanın şartları açıklanmıştır. 2010 yılından itibaren VUK genel tebliğleri ile sektör ve piyasaları kademeli bir şekilde elektronik faturaya geçirme öngörülmüştür.

2022 yılında yayımlanmış olan 535 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği'nde yer alan "2023 yılı ve meteakip yıllarda" ifadesinden dolayı ilgili tebliğ 2024 yılı e-Fatura geçişleri için de geçerlidir.

535 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, 01.07.2024 tarihi itibariyle elektronik faturaya geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte, kendi web siteleri veya online satış platformları üzerinden ürün veya hizmet satışı gerçekleştiren, gayrimenkul alım/satım, kiralama, imal ve inşa, motorlu taşıt alım/satım, kiralama, imal ve inşa ve otel işletmeleri sektörlerinde faaliyet gösteren 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden mükelleflerin de aynı şekilde elektronik faturaya geçişi zorunludur. 01.07.2024 tarihinde e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu olan mükellefler 01.01.2025 tarihinde e-Defter’e geçmek zorunludur.

 

e-Fatura Geçişlerinde Toplam Cironun Baz Alınması:

e-Ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaların e-Fatura geçiş zorunluluğuna ilişkin önemli bir hususa dikkat etmesi gerekmektedir: e-Fatura geçişlerinde sadece internet satışlarından elde edilen cirolarını değil, toplam cirolarını dikkate almalıdır.

Zorunluluk kapsamları dışında, kendi tercihinizle de e-Faturaya geçebilirsiniz, ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken bir konu var: Kendi tercihiyle e-Faturaya geçen mükellefler, brüt satış hasılatları 3 milyon TL'ye ulaşana veya faaliyet gösterdikleri sektör e-Fatura zorunluluğu kapsamına girene kadar e-Defter uygulamasına geçiş yapmak zorunda değillerdir.

İşNet ile e-Fatura’ya 3 Adımda Geçin:

İşNet ile e-Fatura’ya geçmek için; öncelikle e-İmza veya Mali Mühür başvurusu yapılır. Şahıs firmalarının e-İmza veya Mali Mühür, tüzel firmaların ise Mali Mühür temin etmesi gerekir. E-İmza Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından, Mali Mühür ise Kamu SM Sertifikasyon Merkezi'nden temin edilir. E-İmza veya Mali Mühür temin edildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden e-Fatura mükellefi olmak için başvuru yapılır. E-Fatura mükellefi olmak için başvurunuz tamamlandıktan sonra İşNet e-Fatura Portalı NetteFatura için sözleşme doldurulur. Sözleşmenin son adımında e-İmza veya Mali Mühür kullanımı sağlanarak aktivasyonunuz tamamlanır ve NetteFatura Portalı üzerinden e-Fatura düzenlemeye başlayabilirsiniz.

İşNet ile e-Fatura'nın Avantajları:

İşNet ile e-Fatura kullanarak; avantajlı kontör fiyatlarıyla maliyetlerinizi düşürebilir, hızlı üyelik işlemi ile dakikalar içinde e-Fatura düzenlemeye başlayabilir ve kullanıcı dostu arayüz sayesinde e-Fatura düzenleme ve yönetme işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sistemlerimiz de kontör ücreti dışında ücret ödemezsiniz ve çağrı merkezimizden ücretsiz destek alabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulaması ile dilediğiniz heryerden mobil cihazınız üzerinden e-Fatura oluşturabilirsiniz. Üstelik başka programa ihtiyaç duymadan doğrudan Luca MMP aktarım sağlayabilirsiniz. Güvenli ve Türkiye içinde konumlanan datacenterımızda verileriniz yasal sürelerde ve ücretsiz saklanır.

e-Fatura geçiş sürecinde size yardımcı olmak için yanınızdayız. Herhangi bir soru ya da sorununuz da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sezil Gürdal

İşNet e-Dönüşüm Ürünleri Uzmanı