Sizi Arayalım
işnet
EN
Nesnelerin İnterneti Kavramının Gelişimi

Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunu bugünlerde sıklıkla duyuyoruz ve teknolojinin gelişimine paralel olarak ileride daha da fazla duyacağız. İlk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir şirket için hazırladığı sunumda kullanılan bu kavram gelişen teknoloji ile birlikte, ortaya çıktığı günkü halinden daha geniş bir vizyona erişti.

Nesnelerin İnterneti (IoT) "benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları" olarak tanımlanıyor. Ayrıca bu kavramı kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlamak mümkün.

Evlerde, fabrikalarda, yollarda, hastanelerde, arabalarda ve binlerce farklı ortamda milyonlarca cihaz bulunmakta. Cihaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, cihazları birbirine bağlayacak ve cihaz verilerini toplayacak, depolayacak ve analiz edecek çözümlere duyduğumuz ihtiyaç da artıyor. Nesnelerin İnterneti (IoT), çok çeşitli cihazlarda neredeyse tüm kullanım örnekleri için çözüm sağlayacak, geniş kapsamlı ve ayrıntılı işlevsellik sağlıyor. Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka (AI) hizmetleri ile entegre olduğundan, internet bağlantısı olmadığında bile cihazları daha akıllı hale getirmeye olanak tanıyor. Dünya çapında sektör lideri şirketlerin kullandığı Nesnelerin İnterneti (IoT), cihaz filonuz büyüyüp işletme gereksinimleriniz değiştikçe kolayca ölçeklenebiliyor.

Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkacağı öngörülüyor.

Sonuç olarak nesnelerin interneti hayatımızı kolaylaştırırken, hızlandırıyor ve akıllılaştırıyor. Özellikle de hastanelerde kullanılan ve kullanılacak olan Nesnelerin İnternet (IoT) ürünleri gerekli kodlamalar ile daha az riskli ve hijyenik olacak. Özetle Nesnelerin İnterneti (IoT), dünyada açma kapama düğmesi olan, elektronik veya mekanik her şeyi (cep telefonu, tost makinesi , uçak motoru, buzdolabı ve araba vs) birbirine ve dolayısıyla internete bağlama teknolojisi anlamını taşıyor. Bu teknolojinin gelişiminin 5G ile inanılmaz bir seviyeye gelmesi bekleniyor, bu da hayatımızı hızlandırırken daha kolaylaştıracak diyebiliriz.



Kaynak: aws.amazon.com, karel.com