Sizi Arayalım
işnet
EN
Bulut Bilişimin (Cloud Computing) Avantajları

İnternet erişimi olan herhangi bir yerden ulaşılabilen, farklı bilgilerinin depolandığı bulut bilişim (cloud computing) hakkında pek çok şey duyuyoruz.

Pek çok geleneksel masaüstü uygulaması yok oluyor; örneğin, çoğu yazılım tedarikçisi artık masaüstü yazılım olanağı sunmuyor. Bu şirketler ürünlerini buluta taşıyorlar ve artık küçük işletmeler için ideal görünen ucuz, çevrimiçi abonelik bazlı hizmetler sunuyorlar. Bulut teknolojisi küçük ölçekli işletmelere daha önce erişmeleri mümkün olmayan teknolojilere erişebilme fırsatı veriyor ve hem diğer küçük ölçekli şirketlerle hem de büyük ölçekli şirketlerle rekabet etmelerini olanaklı kılıyor.

Bulut bilişim, işle ilgili verilere ve uygulamalara herhangi bir yerden, herhangi bir zamanda uygun fiyata ulaşabilmenizi sağlar. Şirket verilerini ofisteki sabit disklerde depolamak yerine bilgileri buluta yükleyebilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz.

Dilerseniz şimdi bulut bilişimin temel fayfalarına birlikte bakalım:

Bulut bilişim işleri basitleştirir.

Bulut bilişim sisteminin kurulması için bir bilgi teknolojileri (BT) uzmanına ihtiyacınız yok ve güncellemeler otomatik olarak yapılıyor.

Şirketiniz bir BT uzmanı çalıştırıyorsa, bulut bilişim yardımıyla bu değerli uzmanın zamanını daha verimli kullanabilirsiniz. BT uzmanı zamanını iş sistemlerini geliştirmek, verimliliği ve marjları artırmaya yardımcı olmak için harcayabilir.

Dış BT hizmetleri için kaynak harcıyorsanız, BT ekibinizin daha yenilikçi projeler üzerinde çalışmasını sağlayın. Bulut bilişim yazılımı, depomala işlerinin çoğunu ele alır, böylece iyi eğitimli uzmanlardan oluşan yüksek ücretli bir ekip, iş performansını iyileştirmek için diğer şirket içi sistemler üzerinde çalışabilir.

Şirket devamlılığı bulut bilişimin sağladığı paha biçilemez faydalardan biridir.

İşletmeniz sel bölgesinde mi bulunuyor? Bir deprem sırasında dünyanın ayaklarınızın altında oynadığını hissettiniz mi?

İş yeriniz ve sunucularınız bir haftadır sel yüzünden sular altında olsa bile, bulutta depoladığınız şirket verileri güvende olur. Doğal felaketlerin ardından çok hızlı bir şekilde toplarlanabildiğiniz için müşterilerinize hizmet sürekliliği (continuity) sunabilirsiniz.

Müşterilerinizin bilgilerini ve dosyalarını yeniden oluşturmak zorunda değilsiniz. Bu veriler şirketin fiziksel alanının dışında depolanır ve bu sayede ofisiniz yanıp kül olsa bile bulutta depolanmış verileri kullanarak çok hızlı bir şekilde yeniden işe koyulabilirsiniz.

Bulut bilişim veri güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.

Şirketiniz henüz hackerların saldırısına uğramamış olsa da, bu güvende olduğunuz anlamına gelmez. İnternetteki korsanlar sürekli olarak çalışanların kimlik numarasından, hesap şifrelerine kadar değişen birçok bilgiyi dosyalayan ve böylece hackerların bu bilgilere ulaşmasını çocuk oyuncağı haline getiren kolay hedefleri arıyorlar.

Bulut bilişim şirketleri, bulutla ofisinizdeki sabit disk arasında veri taşırken yüksek düzeyde şifrelemeler kullanır ve güvenliğini sağlamak istediğiniz hassas bilgiler ofisinizdeki güvenlik ve çoklu bulut güvenliği katmanı tarafından korunur.

Hackerlar kolay hedefler arar. Şirket bilgilerinizi buluta taşıyarak şirket güvenliğinizin zarar görmesini daha da zorlaştırabilirsiniz.

Verileri depolamak için bulut kullanmak, işbirliğini kolaylaştırır ve çalışanların verimliliğini artırır.

Veriler kablolu bağlantı olmadan aynı anda aynı proje üzerinde çalışan herkes tarafından erişilebilen güvenli bir siteye otomatik olarak yüklenir.

Her birinde farklı izin kümeleri kullanarak; iş arkadaşlarınızla, müşterilerinizle, tedarikçilerle, dış kaynaklarla birlikte çalışabilirsiniz. Ayrıca, bulut sağlayıcısının sunduğu basit kontrol panelini kullanarak farklı paydaşlara farklı görevler atayabilirsiniz. Yarına kadar bir parçaya mı ihtiyacınız var? Yapılması gerekenler dosyaya yüklenecek, görevi yerine getirecek çalışan atanacak ve bu çalışan da parçayı inceleme için indirebileceğiniz (download) buluta yükleyecek (upload).

Hareket halindeki halindeki bilginin getirdiği kolaylık.

Bugünün iş dünyasında çalışmalar farklı saat dilimlerinde ve uzun zaman aralıklarında gerçekleşebilir. Hafta sonu boyunca bir proje üzerinde çalışmak isteyebilirsiniz, ancak ihtiyacınız olan verilere yalnızca ofisten erişilebiliyorsa pazartesiye kadar beklemek zorunda kalırsınız.

Bulut bilişim ve uygun izinlerle internete erişebildiğiniz her yerde çalışabilirsiniz. Bugün, işletmeler artık bir masaüstüne bağlı değil. Laptopların, tabletlerin ve akıllı telefonların ihtiyaç duyduğunuzda bulut tabanlı bilgilere erişme becerisi var.

Bulut bilişim uygun maliyetlidir.

Bulut tabanlı depolamayı başlatmak ve sürdürmek kolay ve ucuzdur. Maliyetlerin düşüklüğü bu teknolojinin sunduğu en büyük avantajlardan biridir. Pahalı bir güvenlik ve depolama yazılımına servet harcamak yerine kullandığınız sürece aylık ödeme yapabilirsiniz. Bulut bilişimin bu özelliği, özellikle sınırlı sermayeyle harika fikirlerini hayata geçirmek isteyen startuplar için oldukça yararlı.

Bulut bilişim çapraz platformlarda çalışır.

Şirket verilerine internet erişimi olan herhangi bir dijital cihaz kullanarak ulaşabilirsiniz. Aradığınız belge masa üstünde yaratıldı, laptopta düzenlendi tablette incelendi ve şimdi bu belgeyi büyük toplantıdan önce akıllı telefonunuza indirebilirsiniz.

Bu farklı cihazları senkronize etmek için bir BT uzmanı tutmanıza gerek yok. Şirket verilerine internete erişebilen herhangi bir cihaz aracılığıyla erişebilmeniz için bulut bilişim yazılımı, işletim sistemlerini otomatik olarak senkronize eder.

Bulut bilişim ölçeklenebilir.

Küçük bir depolama alanıyla başlayıp şirketiniz daha fazla veri topladıkça, daha fazla proje üzerinde çalıştıkça ya da yeni ürün teklifleriyle yaptığı işlemleri genişlettikçe daha fazla alan ekleyebilirsiniz. Şirket bilgilerini yönetmek için bulut bilişimi kullandığınızda pahalı donanım, büyük sabit sürücüler ya da hızlı ana işlemciler satın almanıza gerek kalmayacak.

Bulut bilişim genellikle ek yazılımlarla birlikte gelir.

Pek çok küçük işletmenin bütçesi kısıtlıdır ve pahalı yazılımlar satın almak söz konusu bile değildir. Bulut bilişim genellikle işletmenizin satın alamayacağı son derece sofistike ve pahalı yazılımlara erişim sağlar. Bulut hizmetinizin sunduğu tekliflerin bir parçası olarak geldiğinde gelişmiş yazılımlar kullanmak için çok para harcamanız gerek kalmaz.

Bulut bilişim uygulaması entegrasyonu kolaylaştırabilir.


Pek çok bulut bilişim uygulaması “Uygulama Programlama Arayüzü” (Application Programming Interface) içerdiği için, bünyenize entegre etmek istediğiniz uygulamaları size özel hale getirmek için ayrıca bir ücret ödemek yerine size “uygun” uygulamaları bulabilirsiniz.

Bulut bilişim kullanarak sistem donanımını azaltabilirsiniz.

Dosya depolama, veri yedeklemesi ve yazılım programları bilgisayarlarda/sunucularda fazla yer kaplayabilir. Bulut bilişimle bir başkasının deposunu kullanarak kendi bilgisayar ekipmanınızda diğer amaçlar için yer açabilirsiniz.

Son olarak, bulut bilişim esnektir.

Öncelikle, bu teknolojinin ne kadar yararlı olduğunu kendiniz görmek için belli süre için ücretsiz deneme imkanı sunan farklı uygulamaları ve çözümleri test edebilirsiniz. Bulut bilişim yazılımı ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa üyeliğinizi iptal edebilirsiniz. Ofisteki sabit disklere yazılımı yüklemeniz ya da kaldırmanız gerekmez.

Bulut bilişim önümüzdeki yıllarda daha da güçlü hale gelecek, birçok yeni şirket bulutta doğacak ve gelişecek… Bu yüzden şimdi bulut bilişimi kullanarak kafanızı bulutların üstüne çıkarma ve işlerinizi büyütme zamanı.


Kaynak: Nevada Small Business