Sizi Arayalım
işnet
EN
Büyük Veri (Big Data) Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Teknolojinin gelişmesiyle beraber sosyal medya, akıllı cihaz ve internet kullanımı gün geçtikçe arttı. Bu artış büyük bir veri yığılmasını da beraberinde getirdi ve bugün, doğru işlenmesi halinde pek çok alanda kullanılan büyük veri -ya da terimin ilk ortaya çıktığı şekliyle big data- dediğimiz kavram ortaya çıktı. Yeni ve etkili veri toplama mekanizmalarının her geçen gün artması ile ortaya çıkan büyük veri, aynı zamanda bazı sorunları da beraberinde getirdi.

Verilerin saklanması, işlenmesi ve dosyalanması olarak basitçe ifade edilebilecek bu sorunların derinine inildikçe, temelde yatan konunun yönetimsel bir sorun olduğu görülebilir. Büyük veriyi oluşturan veriler pek çok farklı kaynaktan çeşitli formatlarda gelir. Bu verileri yönetmek oldukça zorludur. Veriyi kullanılabilir hale dönüştürmek için fazladan işlem ve yönetim becerisi gerekir. Bu sebeple, verilerin henüz toplanmasından itibaren ortaya çıkan bu zorluğu aşmak için veri merkezleri ile beraber çalışmalar yürütülmelidir.

Bugünün rekabetçi piyasa ortamında pek çok firma hala, büyük veriye kıyasla daha sonuca yönelik ve basit mantık kuralları üzerine kurulu olan küçük veri kullanmaktadır. Ve hatta bu veriyi işlerken bile çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Diğer taraftan, veri merkezlerindeki bulut çözümler sayesinde, elde ettikleri verileri bulutta depolama şansı yakalayan ve farklı noktalardan erişebilen firmalar ise bu rekabet ortamında önemli bir avantaja sahiptir.

Büyük veri, içinde yaşadığımız dünya ile ilgili neredeyse her konuya dair veriyi içinde barındırdığından kullanmak ve işlemek bir hayli zor. Ancak diğer taraftan bu çeşitlilik sayesinde bugün tarımdan, devlette, ilaç sektöründen, sanayiye, bilişimden iletişime kadar pek çok alanda kullanılan en önemli maden olduğunu söylemek mümkün.

 

Büyük Veri Nasıl Kullanılır?

Bireysel ve kurumsal verilerin paylaşılmaya ve birikmeye başlaması internet kullanımı ile birlikte gerçekleşti ve internet kullanımıyla orantılı olarak her geçen gün artıyor. Paylaşılan videolar, arama motoru kayıtları, müzikler, e-kitaplar ve makaleler büyük veriyi oluşturan kaynakları oluşturuyor. Bu kaynaklardan faydalanmak için tüm bu verileri düzenli hale getirmek, sınıflandırmak, uygun alanlar için uygun veriler seçmek gereklidir. Bu alanar M2M prensibi ile belirleniyor ve böylece, doğru seçim ve düzenlemeleri yapan programlar geliştiriliyor.

Doğru düzenleme, sınıflandırma ve seçimler sayesinde büyük veri, pek çok farklı alana özel kolaylıklar sağlıyor. Örneğin haberciler en fazla ilgi çeken haberlere bu verilerle ulaşabilir, firmalar nerelerde daha etkili olabileceklerini anlayabilir ve tüketici davranışlarını analiz edebilir. Ama tüm bunların başarılması için önce M2M teknolojisinin iyi şekilde kurulması ve kullanılması gereklidir.