Dijital dönüşüm, iş dünyasında ve günlük yaşamda en çok karşılaşılan kavramlar arasında yer alıyor. Akıllı telefonların hayatın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmesi, yapay zekâ çalışmalarının giderek olgunlaşması, son dönemde dünya genelinde pek çok ülke tarafından arka arkaya duyurulan uzayla ilgili gelişmeler; dijital çağın hiç olmadığı kadar hız kazandığını ispatlıyor. Peki, pek çok firma dijitalleşme sürecini hızla tamamlarken insan bu sürecin neresinde yer alıyor? İşte insanların teknolojiye yaklaşımı ve adaptasyonu hakkında merak edilen tüm detaylar…
Hayatın Yeni Yüzü: Dijital Platformlar
Dijital dünya, günbegün etkisini daha da fazla hissettiriyor. İnternet aracılığıyla dünyadaki tüm ülkelerin ve kültürlerin birbirine hiç olmadığı kadar yaklaşması sayesinde insanların günlük alışkanlıkları, sosyal yaşamları ve bakış açıları her geçen gün biraz daha değişiyor. Geçmiş yıllarda plak, kaset, CD satın alarak ya da radyo kanalları arasında gezinerek müzik dinlenebilirken artık dijital platformlarda bir tıklama ile istenen müziğe kolayca ulaşılıyor. Sinema salonlarının yerini çevrim içi platformlar, televizyonun yerini ise dizi ve video portalları alıyor.
Bütün bu gelişmeler, dünya genelinde büyük taraftar topluyor. Dijital içerik ve yayın platformlarının üye sayısı gün geçtikçe artarken sosyal medya kullanıcıları da daha yüksek sayılara ulaşıyor. Dijital avantajların insan yaşamına etkisi de yadsınamayacak kadar büyük. Alışveriş, yeni insanlarla tanışma, oyun oynama ve hatta çalışma bile büyük oranda internet üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu sayede tüm insanlığın aşina olduğu ortak bir dünya kültürü yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
En Önemli Detay: Güven
Her sektörde hızla gerçekleştirilen dijital dönüşümün eğlence, ticaret ve sosyalleşme alanlarında büyük oranda kabul gördüğü anlaşılıyor. Finans, insan kaynakları, müşteri hizmetleri gibi güven olgusunun öne çıktığı sektörlerde ise insan kaynaklarının önemi hâlen sürüyor. Bir diğer deyişle modern insan, yaşamını kolaylaştıracak dijital gelişmeleri büyük bir keyifle kabul ederken; parasının, satın aldığı ürünlerin ve problem yaşadığı hizmetlerin güvenliğini sağlamak için büyük oranda gerçek insanlarla karşılaşmak istiyor. Habercilik sektörü de kullanıcının güvenini kazanmak için çaba sarf etmesi gereken alanlar arasında bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcıları, reklam yoğunluğu ve trafik kaygısı sebebiyle zor açılan ya da şüphe uyandıran haber sitelerine güvenmekte zorlanıyor ve olumsuz duygu oluşturan haber kaynakları yerine sosyal medya tartışmalarına göz atmayı tercih ediyor.
Büyük Soru: Tehlike mi, Konfor mu?
Dünya büyük bir hızla dijitalleşirken teknoloji karşıtlıkları da her zamankinden daha fazla dile getiriliyor. Dijital gelişmeleri endişeyle takip eden bir kısım kullanıcı, yeni nesil teknolojinin dijital tehlike oluşturduğunu öne sürüyor. Teknolojiye temkinli bir şekilde yaklaşan kullanıcılar, dijital gelişmelerin aşağıdaki konularda ciddi tehlike oluşturduğunu iddia ediyorlar:
- Çocukların zihinsel ve psikolojik gelişimi
- Finansal varlıkların güvenliği
- Dijital platformlarda çok fazla vakit geçiren kullanıcıların fiziksel sağlığı
- Sosyal yaşam kalitesi
Dijital dünyanın yıllar içerisinde daha da gelişeceği ve yaşamın daha fazla alanını etkisi altına alacağı tartışılmaz bir gerçek. Bu süreçte teknolojiye yönelik endişelerin giderilmesinin dijital dönüşümün daha başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlayacağına yönelik görüşlerin sayısı ise gittikçe artıyor.
Kaynak: psmag.com, theguardian.com, insidehook.com