Sizi Arayalım
işnet
EN
SDWAN Nedir?

Birçok büyük şirket, kurum ve kuruluş daha yüksek güvenlik ve hız için SD WAN çözümlerini tercih ediyor. Bulut depolama alanlarına erişim sağlanması, büyük veri gruplarının kolayca saklanmasına yardımcı oluyor. Peki; yazılım ve uygulamaların performansını artıran, işlerin en ideal şekilde akmasına olanak tanıyan SD WAN tam olarak nedir? 

SD WAN yani yazılım tanımlı geniş alan ağı; performansı artırırken maliyetin düşmesini sağlayan, geniş alan ağlarının(WAN) yönetilmesini optimize eden ve kolaylaştıran, veri aktarımı yapılmasına yardım eden bir teknolojidir. SD WAN mimarileri, kuruluşların mevcut WAN bağlantılarını muhafaza ederken ağ kontrolünü merkezî hâle getirir. Kurduğu bağlantılar üzerinden gerçek zamanlı olarak veri trafiği yönetimi yapar. Birçok WAN bağlantısını birlikte kullanabilen SD WAN mimarilerinin bazıları, özellikle bulut tabanlı uygulamaları yönetmenize de olanak tanır. Geleneksel yöntemlerle WAN'ı idare etmenin aksine daha uygun maliyetli olduğu söylenebilir.

SD WAN Kullanmanın Avantajları Neler?

SD WAN kullanmanın bazı avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

Güvenlik

SD WAN mimarisinin en önemli avantajları arasında siber güvenliği sağlaması sayılabilir. SD WAN'da internette ve tüm ağ üzerinde uçtan uca şifreleme kullanılır. Yazılım tanımlı güvenlik ve ölçeklenebilir anahtar değişimi sayesinde tüm aygıtların güvenirliği doğrulanabilir. Ayrıca ağ bölümlemesi, şifreli ağ trafiği ve merkezi konfigürasyon sistemi kullanımı da ağ güvenliğinizi yükseltebilir.

Karmaşık Ağları Basit Şekilde Yönetme

SD WAN, hibrit WAN'ların ve bulut tabanlı uygulamaların artan kullanımı nedeniyle ortaya çıkan ağ karmaşıklığına iyi bir çözüm olur. Karmaşık ağları geleneksel WAN yönetme yöntemlerinin yapamayacağı kadar basit bir şekilde yöneterek değişen gereksinimlere hızlı bir şekilde yanıt verir.

Esneklik

Tek bir ağ bağlantısı üzerinde çalışan geleneksel WAN çözümlerinin aksine SD WAN, çoklu bağlantı esnekliği sunar.

Bulut Bağlantısını Optimize Etme

SD WAN teknolojisinde yüksek kaliteli internet ağları tercih edildiğinden SD WAN kullanılırken internet bağlantısının kopma olasılığı oldukça düşer.

SD WAN Mimarisi Çeşitleri

Üç farklı SD WAN mimarisi çeşidi bulunur. Bunlar:

Bulut Özellikli SD WAN

Bulut tabanlı SD WAN mimarisinde SD WAN cihazı, bulut ağ geçidine bağlanır. Bulut ağ geçidi, büyük bulut sağlayıcılarına direkt bağlanır. Bu sayede kullandığınız bulut uygulamalarınızın performansı ve güvenirliği artar. SD WAN buluta erişim bağlantılarını açık bir internet bağlantısı üzerinden yönetir.

Ayrıca bulut uygulaması kullanılırken internet devresinin arızalanması durumunda ağ geçidi, bulut oturumunun kapanmasına engel olabilir. SD WAN bulut uygulamanızı alternatif internet devreniz varsa ona yönlendirebilir.

Kuruluş Özellikli SD WAN

Kuruluş özellikli SD WAN, daha küçük ve yerel kurumlar için etkili bir çözüm olabilir. Bu mimaride kuruma, her sitede gerçek zamanlı biçimde trafik şekillendirmeye yardımcı bir SD WAN kutusu yerleştirilir. Mimari uzak konumları, veri merkezlerini ya da yazılım uygulamalarını birbirine bağlar. SD WAN çözümü bulunan özel bir ağın etkinliğini ve performansını artırmayı amaçlar. Ayrıca bant genişliğini de yükseltir. Ancak bulut tabanlı herhangi bir uygulama kullanacaksanız bu çözüm sizin için yeterli olmayabilir.

Bulut Özellikli Artı Omurga SD WAN

Bulut özelliğine sahip artı omurga SD WAN mimarisinde de işletme ya da kurum içinde SD WAN cihazına yer verilir. Cihaz, sitenizi sağlayıcınızın bulunduğu en yakın ağ noktasına bağlar. WAN trafiği ilk aşamada bir omurga üzerinden çalışır ve tüm uygulamaların performansı artırılır. Bağ kurmak istediğiniz şubeler arasındaki iletişim etkili şekilde sağlanırken bulut uygulamalarından üst düzeyde performans elde etmenize olanak tanır.

İşNet Yönetilen SD WAN

Tüm bu avantajların yanında, ek yatırım maliyetlerinizi minimum seviyeye indirebilecek, ihtiyaçlarınıza uygun olarak tasarlanan İşNet Yönetilen SD WAN hizmetinden yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.