Sizi Arayalım
işnet
EN
WAF Nedir?

Firmalar her an siber saldırı tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle şirketlerin veri güvenliği açısından korsan saldırıları etkisiz hâle getirecek önlemleri alması bir hayli önemli. Bu noktada pek çok uygulama, firmaları kötü amaçlı ziyaretlerden koruyabiliyor. Web Application Firewall (WAF) yani Web Uygulaması Güvenlik Duvarı da bu koruyucu sistemlerden biri. Peki WAF nedir, nasıl çalışır? WAF'in sağladığı avantajlar nelerdir?

WAF Nedir?

Şirketler hem altyapılarını hem müşterilerinin kişisel verilerini kötü niyetli saldırılardan korumak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu noktada WAF, ağ güvenliğini sağlamak ve sistemin veri akışını detaylı biçimde takip etmek için iyi bir seçenek. Sunucuları siber saldırılardan koruyan WAF; veri paketlerini izleyen, filtreleyen ve engelleyen bir ağ güvenlik çözümüdür.

İnternete açık uygulamalar ve kullanıcılar arasında aracı görevi üstlenen güvenlik duvarı, sunucuyu zararlı HTTP ve HTTPS trafiklerden korumaya yardımcı olur. Eğer yapılandırılırsa yetkisiz verilerin web sunucusundan çıkmasını önleyebilir. WAF'lerin işlevini etkili biçimde sürdürebilmesi için son gelişmeler doğrultusunda sürekli güncel tutulması gerekir.

WAF Türleri Nelerdir?

WAF'ler kurulduğu yere ve sisteme göre üç ayrı gruba ayrılır:

·      Ağ Tabanlı (Hardware-Based) WAF

Yerel ağ bağlantısına kurulan donanım cihazlarında veya özel sunucuda çalışan ağ tabanlı WAF'ler, mevcut ağdaki tüm web uygulamalarını siber tehlikelere karşı korumak amacıyla tasarlanır. Ağ trafiğini inceler ve yapılandırılmış güvenlik kurallarına uygun olmayan trafiği engeller. Sunucuya yakın olduğu için yüksek hız ve performans sunar. Ancak WAF'lerin özel bir donanım üzerinde çalışması nedeniyle fiziksel bir ekipmana ihtiyaç duyulur.

·      Ana Bilgisayar Tabanlı (Host-Based) WAF 

Donanım yerine sunucular üzerinde çalışabilen ana bilgisayar tabanlı WAF'ler, sistemden yararlanacak şirketin uygulama koduna entegre edilebilen ve özelleştirilebilen güvenlik duvarıdır. Ek donanım gerektirmediğinden ağ tabanlı WAF'lere göre daha düşük maliyetlidir. Ancak ana bilgisayar tabanlı WAF'in kurulumu, güvenlik duvarının yer alacağı her cihaza özel yapılır ve sunucuda uygulama kitaplıklarına ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra güvenlik sisteminin sorunsuz çalışması için daha fazla geliştirici uzmanlığı ve kaynak gerekir.

·      Bulut Tabanlı (Cloud-Based) WAF

Her bir adımını güvenlik hizmeti sağlayıcıların yönettiği bulut tabanlı WAF'ler, özellikle güvenlik duvarı hakkında yeterli bilgi teknolojisi kaynaklarına sahip olmayan işletmeler için uygun olabilir. Bu güvenlik duvarı aktif edildiğinde uygulamaya gelen trafik, sistem tarafından gerçek zamanlı izlenebilir. Böylece yer aldığı uygulamanın güvenliğini tehdit etme ihtimali olan, yapılandırılmış güvenlik kurallarına aykırı girişler kolaylıkla önlenebilir.

WAF Nasıl Çalışır?

Kötü amaçlı kullanıcıların saldırılarını engellemeyi amaçlayan WAF'ler hem güvenli hem zararlı trafiğin ne şekilde göründüğünü tespit etme prensibiyle çalışır. Öncelikle trafik WAF üzerinden geçmektedir. Uygulamanın güvenliğini tehlikeye atabilecek durum söz konusu olduğunda giriş isteği web sunucusuna iletilmeden güvenlik duvarı tarafından incelemeye alınır. Giriş talebinin analizi yapıldıktan sonra ziyaretin güvenirliği onaylanırsa trafik web sunucusuna gönderilir.

WAF'ler istekleri üç ayrı yöntemle analiz edebilir. Bunlara kısaca değinelim:

·      İzin Verme (Beyaz Liste) Modeli: Güvenli olduğu daha önceki veri akışı esnasında tespit edilen IP adreslerinden gelen istekler onaylanır, geri kalan tüm giriş talepleri reddedilir. Beyaz liste hâyli güvenli olsa da bu modelde daha önce sistem tarafından tanınmayan ancak tehlike arz etmeyecek istekler de engellenebilir. 

  • Blok (Kara Liste) Modeli: Zararlı ziyaretleri önlemek amacıyla tehlikeli olduğu sistem tarafından bilinen taleplerin geçişine izin verilmez. Özellikle sistemin bilmediği IP adreslerinden yoğun giriş talebi alınıyorsa ve ziyaretlerin amacı bilinmiyorsa bu yöntem kullanılabilir.
  • Karma (Hibrit) Model: Bu yöntem hem beyaz hem kara liste modellerini bir araya getirir, analiz yaparken her iki yöntemi de uygular. 

WAF'ın Avantajları Nelerdir?

Uygulamaların güvenliğini korumaya yardımcı WAF'in kullanıcılara sağladığı diğer avantajları ise şöyle sıralayabiliriz:

·      WAF'ler bilinmeyen trafikleri engellediğinden siber saldırı girişimlerini etkisiz hâle getirmeye yardımcı olur, bu girişimlerin detaylı analinizi yapabilir.

·      Bu sistem aynı zamanda mevcut tehditleri, potansiyel saldırıları ve güvenlik eksiği oluşturan noktaları tespit etmek amacıyla ağdan veya uygulamadan görünürlük elde edebilir. Böylece olası tehditlerin ağa erişimini önceleyecek koruma yöntemleri devreye alınabilir. 

·      Kimlik doğrulamasını yöneterek kullanıcıların doğru ve güvenilir verilere ulaşmasına izin verir.

·      Manuel yapılacak güvenlik işlemlerinin önemli bir kısmını otomatik olarak yerine getirebilir. Bu durum manuel iş yükünü azaltacağı için maliyet açısından yarar sağlayabilir.

·      Web uygulaması güvenlik duvarı sunucuları korumanın yanı sıra XSS ve SQL enjeksiyonu gibi saldırıları da önleyebilir.

·      Web uygulaması güvenlik duvarı, antivirüs programlarıyla ve izinsiz girişi engelleme sistemleriyle birlikte kullanılabilir.

WAF, web uygulamalarını hedef alan korsan girişimleri engellemek için kullanılan çözüm yolları arasında yer alıyor. Siz de kendi verilerinizi ya da müşterilerinizin verilerini güvende tutmak amacıyla WAF uygulamasından yararlanabilir, siber saldırılara karşı önlem alabilirsiniz. WAF çözümümüz ile ilgili detay bilgi almak için iletişim formumuzu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.