Sizi Arayalım
işnet
EN
2018 Yılının Gelişmekte Olan En İyi 10 Teknolojisi (1. Bölüm)

Laboratuvarda yetiştirilen et, holografik müze rehberi ve Amazon Alexa’nın süperşarjlı versiyonunun ortak özelliği nedir?

World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından yayınlayan bir listeye göre, devrim niteliğindeki bu teknolojiler yakın gelecekte yaşamımızı şekillendirecek. Bilim insanları ve uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından seçilen bu teknolojilerin her birinin, köklü uygulamaları değiştirerek veya tüm endüstrileri sarsarak yıkıcı olma potansiyeline sahip olduğu kabul edildi.

Yapay zeka ve kuantum bilgisayar gibi teknolojilerin günlük hayatımızı nasıl dönüştürdüğünü hepimiz duymuş olsak da, gelmekte olan bu değişim tanımlanması zor, karışık bir kavram gibi görünebilir. Bu listede uzmanlar, üç ila beş yıl içinde etkili olacak önemli adımları saptamayı hedefliyor.

İşte bu yıl uzmanları en çok heyecanlandıran teknolojiler:

 

Artırılmış Gerçeklik

Gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgi ve animasyon yerleştirme yaygınlaşmaya başlıyor. Bu teknoloji yeni olmasa da – birçok kişi park etmeye yardımcı olan rehberli bir araba ekranını kullanmıştır ya da PokémonGo oynamıştır- gelişmişlik ve günlük kullanım açısından ileriye doğru bir sıçrayış yapmaya hazırlanıyor. Gelecekte, artırılmış gerçeklik, cerrahların bir hastanın derisi altındaki dokuları üç boyutlu olarak görselleştirmesine olanak verecek ve sizi bir müzede gezdirecek holografik benzeri rehberlerin var olması için yardımcı olacak. 

 

Kişiselleştirilmiş İlaç


Gelişmiş teşhis araçları, ilaçlarınızı size göre ayarlayacak şekilde yapılmış olup, bir hastalığa yakalanma olasılığınızı belirlemek için bir rahatsızlığın birden fazla belirtisini tespit ediyor ve ölçebiliyor. Birçok gelişmiş teşhis aracı şimdiden kanser için kullanılıyor. Bunlardan biri, bazı kanser türlerinde kadınlara kemoterapiden kaçınmaları konusunda yardımcı oluyor. Ameliyata gerek kalmadan endometriozisin teşhisini yapabiliyor olmasının yanında, şu anda semptomların değerlendirilmesiyle teşhis edilen otizm, Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarının teşhis edilmesi için kullanılabiliyor.

 

Yapay Zeka ile Çalışan Moleküler Tasarım

Yapay zekanın kontrolü ele almasıyla, yeni ilaçlar ve materyaller yaratmak için eğitimli tahminlere (educated guesses) dayanan bilimin günleri geçmişte kalabilir. Karmaşık deneyler yerine, makine öğrenimi algoritmaları bilinen tüm geçmiş testleri analiz edecek, modelleri ayırt edecek ve yeni moleküllerin çalışma şekillerinin nasıl olacağını tahmin edecek. Süreci hızlandıracak ve kimyasal atıkları azaltacak olmasının yanı sıra, ilaç endüstrisinin yeni ilaçları hızlı bir şekilde belirleyip geliştirmesine yardımcı olacak.

 

Daha Yetenekli Dijital Yardımcılar

Müziğinizi açması veya hava durumunu bildirmesi için Siri ve Alexa’ya güveniyorsanız, yakında çok daha gelişmiş dijital yardımcılara erişebileceksiniz. Yapay zeka ile desteklenen son teknoloji, bulutları analiz edecek ve ön eğitim olmadan sizin için önemli olan konularda çeşitli tartışmaların taslağını hazırlayacak. Ve bu teknolojinin işyerlerinde yardımcı olabileceği yolları düşünmek çok zor değil: örneğin, doktorların karmaşık tıbbi bir vaka ile ilgili araştırma yapmasında ve devamındaki süreçte yardımcı olabilir, ardından bunu tedavi etmenin farklı yollarını tartışabilir.

 

İmplante Edilebilir İlaç Yapan Hücreler

Düzenli olarak ilaç almak zorunda olan insanlar için, vücuda implante edilen küçük bir ilaç fabrikasına sahip olma fikri muhtemelen çok çekici.

Hayatınızın bir noktasında muhtemelen bir dizi ilaç kullanmanız gerektiği ve hangisini ne zaman alacağınızı hatırlamak için uğraştığınız zamanlar olmuştur. Şimdiye kadar implant kullanımı sınırlıydı çünkü kullanıcıların vücudun implanta tepki göstermesini önleyecek, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar almaları gerekiyordu. Artık teknoloji, bağışıklık sisteminin reddetmediği şekilde çalışacak kadar gelişti ve kardiyovasküler hastalık, tüberküloz, diyabet, kanser ve kronik ağrı gibi uzun vadeli hastalıkların tedavisini değiştirebilir. 

 

Devamı sonraki yazımızda.